Posts

Showing posts from 2013

Kaum Hawa

Image
16 KEISTIMEWAAN WANITA

"Sekadar renungan buat insan bergelar wanita.
Ketahuilah betapa istimewanya menjadi wanita.
Betapa bertuahnya menjadi wanita."

Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana lebih penyayang dari lelaki.

Sabda Rasulullah : "Ibu lebih penyayng daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia

Wanita solehah lebih baik daripada 1,000 orang lelaki yang tidak soleh.


Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang wali.


 Seorang wanita solehah lebih baik daripada 70 orang lelaki soleh.
 Syurga di bawah telapak kaki ibu.
 Apabila dua orang ibubapamu memanggilmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
 Seorang wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga.Masuklah dia dari mana-mana pintu yang di kehendaki tanpa dihisab
 Seorang wanita yang mencuci pakaian suaminya,maka Allah SWT akan mencatatkan 1,000 kebaikan  dan mengampukan 2,000 kesalahan.Bahkan segala sesuatu yang disinari matahari…

Looking back on 2013

Image
Looking back on 2013
Did you keep your new year’s resolutions, and will you make more for next year?
In Shaa ALLAH. Pebanyakkan lagi saham akhirat.


Did anyone close to you give birth?
My aunty . I got a new cousin .His name is Muhammad Shaafi Bin Zamri ^^ He so cute.




Did anyone close to you die?
My neighbour' cat.  -___-

What countries did you visit?
Malaysia and kampung Acheh hahahahaha

What would you like to have in 2014 that you lacked in 2013
straight A's

What dates from 2013 will remain etched upon your memory, and why?
19/12 - the date of PMR result.

What was your biggest achievement of the year?
banyak menghabiskan masa dengan buku kot. bhahaha

What was your biggest failure?
Bahasa Arab

Did you suffer illness or injury?
selalu demam :3

What was the best thing you bought?
new handfon,headfon *__*


Where did most of your money go?
FOOD

What did you get really, really, really excited about?
Chelsea goals,Sukan SEA Myanmar,hangout and gets result,new korean drama

What song will always remi…

La Tahzan

Image
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.Dialah yang Wujud, Kekal, Maha Besar, Maha Berkehendak, Maha Mengetahui, Maha Pemgampun dan Penyayang, Maha Pemurah dan Maha Berkuasa ke atas setiap hambanya.Ingin juga saya mulakan coretan ini dengan Selawat dan salam buat junjungan Nabi Muhammad SAW, permata para anbiya' dan penutup serta penghulu segala rasul.

Alhamdullillah berakhir sudah penantian result PMR 2013 .

*Ok aku dah malas nak formal :3*

ok,now lets ROCK! time ni boleh la nak enjoy,hangout,makan,tidur bla bla bla..naik form 4 sakit kot! haha *spoil mood betulkan aku ni*.Tapi malangnya aku masih belum selesai dengan tugasan tsk tsk. depa semua dah boleh enjoy lepas result .Aku terkontang kanting nak siapkan lagi 10 essay and NOTA SEJARAH! but aku dan lagi update blog kan? haha -,-" *poor me*

btw sapa tak sedih kan kalaw all friends yang rapat dengan aku dapat straight A's but aku? emm.Kalaw bab result ja mesti air mata aku senang jatuh..ahhh .Lepas dapat ja result a…

ღ Happy Birthday Fitrah ღ

Image
Dear FITRAH,
Aku minta maaf sangat-sangat sebab tak ingat birthday hang,sampaila hang kata hari ni hari special hang . But at the same time aku still blur -___- aku rasa bersalah sangat -sangat .So, aku harap hang boleh baca apa yang aku nak nyatakan dekat sini ,althought kita berbeza kelas but just think kenapa Allah eratkan persahabatan kita.

Fitrah, still remember time form 2 .Aku tak boleh buka pintu kelas 2 IR.Memang cuak TIME tu *gelap lagi kot -___-. And siapa yang selamatkan aku. HANG! time tu aku start kenal hang and dah rasa macam hang hero penyelamat aku.Haha .Walaupun ,hang tak kenal aku and aku pun tak kenal hang. Yeah,betapa Allah ingin mempertemukan kita.Believe me Fitrah setiap yang berlaku pasti ada Hikmahnya.


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud :  " Demi Allah yang jiwaku ditangannya !Tidaklah Allah memutuskan sesuatu ketentuan bagi seorang mukmin melainkan mengandungi kebaikan baginya. Dan tiadalah kebaikan itu kecuali bagi mukmin . Jika ia memperolehi kegembira…

Sahabat

Image
Memandangkan blog Paan berpuitis, aku pun nak jugak!

Sahabat
Saat kita bercerekarama di kelas lol
adakah kita memyangka?
hubungan itu terus mekar

walaupun sesekali kita berbeza pendapat
namun kita masih bersama
sedar atau tidak?
kita still together-together..haha

Sahabat
andai aku tergelincir dari landasan agama
tarik lah aku!
bukanya lebih menggalakkan -,-" cehh
aku insan yang lemah
mudah hanyut tak tentu arah
masih mencari pelampung untuk ku berpaut..emm

Sahabat
masih ingat perancagan masa hadapan kita?..hoho
andai kita tidak mencapai apa yang diimpikan
janganlah kau meragui ketentuan Allah
sesungguhnya apa yang kita impikan itu
belum tentu yang terbaik untuk kita

Ya Allah
teman ini sahabatku
mesra kami penawar duka
rindu kami menambah cinta
rajuk kami membuah ceria

Ya Allah
silaturahim kami ukuwah fillah
bermusuh kami nauzubillah
berpisah mati InsyaAllah

Ya Allah
temanku ini sahabatku
rahmati kami meniti usia
terpisah kami di alam nyata
temukan kami di taman Syurga.

Masterpie…

9 days to go :-)

Image
Dear victims of Peperiksaan Menengah Rendah aka PMR Candidates 2013,

I really hope you alls are stay alive and kicking.ok kita kecek melayu lah senang ..now aku baru sihat after seharian badan aku panas sangat gegilaa sekali -,- pandai tak aku berhiperbola ..kekeke ..tapi memang aku pon tak sangka boleh demam ..alahai dah la malam sebelum tu aku stay dekat asrama..haha get it Isma! badan tak sihat then gatai jugak nak tidoq dekat asrama.. then tidoq lambat weiii..dengan tak boleh tidor .macam nak keluar call nak balik time tu jugak! tetapi apakan daya untuk kaki ini melangkah.:_(selawat ,zikir ,selawat Thobibiyah semua dah baca..hmm jam dah nak dekat pukul 2 ..Aii esok dah nak kena bangun awal..asrama la katakan.Time tu jugak nak bermonolok laa,nak flash back segala bagai...aiyoo -_-

Pagi tu ada majlis penyampai Watikah Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT SMKA Al-IRSHAD)
Then tusyen Pendidikan Islam
Petang Bahasa Ingeris
aku skip yg bahagian petang ..sebab demam semakin teruk :-(
balik te…

Penghujung Ramadhan

Image
Assalamualaikum,tangan aku dah kaku untuk menaip....*kesah pulakk kan :3*
Hari ni hari ke 26 kita berpuasa..Semoga amalan dan taubat kita diterima In Shaa Allah..Masjid dan surau pon semakin giat melakukan qiamullail so adakah amalan,amal ibadat kita masih sama? atau pun sudah lalai kerana terlalu ashik dengan persiapan hari raya yang bakal menjelang tiba? tepuk dada tanya iman..
Firman Allah Taala, maksudnya: "Sebenarnya orang-orang yang beriman dan beramal salih, sesungguhnya Kami tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki amalnya." (30, Al-Kahf).

"Agama" itu adalah ibarat sebatang pohon, - Akar umbinya serta usul asalnya bahkan benihnya ialah "Iman"; dan seluruh pohon itu meliputi batangnya, dahannya, rantingnya, daunnya, bunganya dan buahnya ialah "Islam"; manakala kesuburannya, keharumannya, kemanisannya dan seluruh keindahannya ialah "Ihsan".
p/s=pesanan untuk diri sendiri dan saudara seIslam.       Pemburu…

Muhasabah besama TT_TT

Image
Assalamualaikum,
Entry kali ini just untuk mengigati diri dan berkongsi serba sedikit ilmu.Jumaat minggu lepas 6 Rabiul Awal 1434 Hijrah seperti biasa diadakan Usrah Lil Banat and tajuk pada hari tersebut mengenai aurat.

So hari ni saya just nak share berkenaan azab tidak menutup aurat..



AZAB WANITA YANG MENDEDAHKAN AURAT
Untuk renungan bersama..

Ali r.a meriwayatkan "saya bersama Fatimah berkunjung kerumah Rasulullah S.A.W dan kami temui baginda yang sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau, "mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "pada malam aku di Israkkan ke langit, aku melihat orang sedang mengalami berbagai penyeksaan..maka bila teringatkan mereka aku menangis." Saya bertanya lagi, " wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?"

Beliau bersabda :-

1. Wanita yang di gantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.
2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dipaut dari punggungnya sedangkan cairan yang mendidih …