10 Days Challenge #DayFour





Assalamualaikum, hari yang keempat,jari makin longlai untuk menaip ahhhh.FIGHTING ISMA!!

1 : Clarice Beans,Don't Look Now



Buku ni kredit to Starlight sekolah,dah pinjam berbulan-bulan.This book just for my oral and why i choose this book beacause the front page cantikkk! hahaha *ketuk kepala dengan kuali* i'm not a person that love to read book especially english books -,-" Synopsis for this book : Clarice Bean is a girl that has many worries and her grandmother send a very handy book about Ruby Redfort Survival Handbook.The book really helps her to solved her problem'

You gotta read between the lines


2 : Wadah Cinta Solehah


Buku Wadah Cinta Solehah, Isma beli tahun ni dalam bulan 3. First time tengok, cantik berbungkus,memang isi tak boleh nak baca la kan :3 sebab berbungkus.Tanpa rasa was-was "Puan Ibu,nak beli buku ni" Puan Ibu angguk je sambil membelek buku resepi. "Puan Ibu beli buku resepi tapi Isma yang semangat masak :3 " Buku ni motivasi untuk remaja *huwaa aku dah remaja la* Isi dekat dalam warna warni, best baca!

Some who is caring.You belong to someone
who is caring and always there for you.
They ask you howyour day was and
show concern for you.


3 : Ikon Syabab


Syabab ialah pemuda.Mereka memiliki tubuh yang kuat dan minda yang jernih.Dengan tarbiah yang tepat,mereka dapat menggoncang dunia dengan tangan mereka.Isma nak mengeluarkan satu cerita yang sangant hebat dalam buku ni.

Kisah seorang pemuda yang bernama 'Atha bin Abi Rabah.



Pftt hebat pemuda yang bernama 'Atha', bagimana seorang pemuda yang sangat merendah diri dan suka akan ilmu. Lepas baca,serius sentap -,-" Kalau dengar orang cakap pasal benda yang kita dah tahu ,dengar ja, jangan dok potong orang cakap .


4 : AKU Hamasah As-Syabab



Buku ni beli dekat Kak Farihin. Best!Hamasah As-syabab is an idea of ‘spirit of the young ones in making change’. We believe that youth have power to change the world.

Tika,
engkaulah Al Fateh yang mereka perlukan,
engkaulah Umar Abdul Aziz yang mereka mimpikan,
engkaulah Tariq bin Ziyad yang mereka memanggil,
dan engkaulah Salahuddin al-Ayubi yang mereka dambakan.

Engkau bunuh mereka dengan penuh bangga,
Engkau kotori darah daging anak-anak yatim.
dengan makanan yang menjana pendapatan musuh musuh Islam?

Allah wujudkan McD bersebab.

Allah sedang menguji kita,
Allah sedang mentarbiah kita,
Agar tetap hati-hati kita dalam jihad kita ini.

Allah sedang menyedarkan kita,
akan pencerobohan zionis!

Pabila ramai yang memboikot,ramai lagi yang tidak.
Pabila mana ramai yang cakna,ramai lagi yang buta.
Pabila McD mengadakan party Egg McMuffin 200,00 semuanya,
meraikan kejayaan membunuh anak-anak para Mujahid,
merosakkan isteri-isteri para Syuhada',
dan merampas jasad para Rijal Mukminin.

dengan pantas,tanpa segan silu,
engkau butakan hati lantas menghalalkan ia.

Zionis,
Hanya mampu meracun fikiran kita dengan McMuffin,
Hingga memberikan ia secara percuma.

Mengapa percuma?
Kerana percuma itu membuat Ummah bertelagah,
Kerana percuma itu Ummah berpecah belah.

Kerana mereka sedar bahawa pabila ummah bersatu,

Pada satu hari nanti tanpa ragu-ragu,
bejaya menyelamatkan fikrah ummah.

Ummah yang tidak lagi khayal dengan pil ecstasy,
Ummah yang tidak lagi khusyuk menonton bola,
Ummah yang tidak ghairah menonton movie,
Ummah yang tidak lagi ketagih mendengar lagu.

Lupakah engkau akan panduan hidup yang hakiki?


Al-Quran sayang,
Panduan ALLAH buat kita
Tuntulah ilmu walau lelah,
Kerana Ummah perlukan kita.

We shall rise and soar,
because Allah is our God,
and Jannah is our Goal.

-kredit to Hamasah As-Syabab-


Comments

budak said…
seronok tengok buku. tajuk semua best :)

D' Followers

D' Chatter

Popular Posts