Posts

Showing posts from December, 2014

KRS national challenge Part 5

Image
19 October 2014

Malam kemuncak. Malam yang sayu. Malam yang semangat .Malam yang mana gelak ketawa tersimpan seribu makna. Semua perasaan bercampur baur sebati kalau buat ayam berempah kira sedapla kekeke 'aku lapar' .Malam dimana angin bertiup lembut menyentuh setiap hati-hati kami supaya sedar akan ukuwwah yang terbina walaupun dalam tempoh yang singkat. Makan bersama,pergi tandas bersama,kawat bersama,lari bersama. Ibaratnya kurang seorang ahli dalam sebuah nahkoda itu, nahkoda akan condong, barangkali terbalik tenggelam lemas di lautan. 'pft,hembus nafas kata Alhamdulillah'

Ya Allah,terima kasih atas RahmatMuterhadap hamba-hambamu yang kerdil,tanpa ukuwwah,kami lumpuh,kami lemah,
tempang sebelah,tak mampu berdiri tegak ,Terima Kasih ALLAH :)
Malam itu tak seperti yang dijangka,sangkaan dalam hatiku ada aktiviti yang macam nagis-nagis gitu tapi sangkaan aku jauhhh meleset sebab kena gotong royong kan esok dah nak balik. Yeah or no yeah? emm

Aku dan Syifa ditugaskan untuk…

Jodoh?

Image
“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan kami lebih dekat daripada urat lehernya (Al Qaaf:16)”

Just For Fun OK?











Take note : "Jodoh itu rahsia Allah" "maut juga rahsia Allah. Tak semua akan bernikah, tapi semua pasti akan mati. Pasti.


Tak semua "fitrah" tu betul. Contohnya, makan tu fitrah. Tapi, makan babi, haram hukumnya. Boleh tak kalau kita tegur orang yang makan babi, tiba-tiba, orang tu jawab:
"Apa salahnya makan babi? Makan tu fitrah!!!" Macam tu jugak cinta. Yes, cinta tu fitrah. Tapi, jangan ingat cinta tu pada crush je. Cinta Allah, cinta nabi, cinta mak ayah, cinta adik beradik, cinta ilmu, dan macam-macam lagi. Tapi, tak semua "cinta" tu Allah redha. Kita tak boleh cinta dunia, cinta maksiat, cinta sebelum nikah bagai, dan sebagainya. Jangan guna alasan "cinta tu fitrah" untuk membenarkan dosa couple or couple islamik kononnya. Ingatlah kata-kata ibn qayyim: "Hati…

KRS National Challenge Part 4

Image
Hai,Assalamualaikum, walaupun dah lama berlaluuuuu 'u banyak tu maksudnya dah lama la' aku still nak update sebab aku ni bukan seorang yang boleh ingat kenangan dulu-dulu,senang kata ingatan terpadam 'ada pulak'.Walaupun aku sedar yang aku akan menduduki sijil pelajaran Malaysia tapi still melagut twitter,baca blog,fb and so on. Aishh tak dak rupa nak ambil exam langsung.

Sebelum aku membebel lebih panjang 'aku ada bakat dalam membebel'.

p/s :aku jeles dengan Anis Tasnim ( p Korea) ,Kak Putri ( p umrah ) and tidak dilupakan kak Sally yang berada di Korea sekarang.Ahh

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

19 October 2014

Boleh pulak aku pergi Kem tu tanpa membawa duit, ni kes tak baca jadual. Ada lawatan dalam jadual tu dan aku tak bawak duit!(aku bayangkan kem ni kem yang mencabar macam panjat gunung everest gitu ,tak sangka ada lawatan pftt) Aku try check beg  kot-kot terselit Rm 50 ka,( poket doreamon…

....balasan

Image
Allah berfirman:“Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allahlah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang2 yang mahu menerima petunjuk.” (QS Al Qashash: 56)


Rasulullah SAW,diperlihatkan pada suatu kaum yang menghempaskan kepala mereka pada batu. Setiap kali hempasan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya.Lalu Rasullulah betanya :

'Siapa ini Jibril?'

Jibril menjawab : "Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menuanikan solat fardhu"

-Hadis riwayat Tabrani-

Saad bin Abi Waqas bertanya kepada Rasulullah SAW mengenai orang yang melalikan soalt,maka jawab Baginda :

'Iaitu yang mengakhiri waktu soalat dari waktu asalnya hingga waktu solat yang lain.Mereka menyia-niyakannya dan melewatkan waktu solat,maka mereka diancam neraka Wail'




Note: Manusia mudah lupa,tariklah aku,tegurlah aku jika lihat ak…