Jodoh?


“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan kami lebih dekat daripada urat lehernya (Al Qaaf:16)”


Just For Fun OK?












Take note : "Jodoh itu rahsia Allah" "maut juga rahsia Allah. Tak semua akan bernikah, tapi semua pasti akan mati. Pasti.



Tak semua "fitrah" tu betul. Contohnya, makan tu fitrah. Tapi, makan babi, haram hukumnya. Boleh tak kalau kita tegur orang yang makan babi, tiba-tiba, orang tu jawab:

"Apa salahnya makan babi? Makan tu fitrah!!!"
Macam tu jugak cinta. Yes, cinta tu fitrah. Tapi, jangan ingat cinta tu pada crush je. Cinta Allah, cinta nabi, cinta mak ayah, cinta adik beradik, cinta ilmu, dan macam-macam lagi.
Tapi, tak semua "cinta" tu Allah redha. Kita tak boleh cinta dunia, cinta maksiat, cinta sebelum nikah bagai, dan sebagainya.
Jangan guna alasan "cinta tu fitrah" untuk membenarkan dosa couple or couple islamik kononnya.
Ingatlah kata-kata ibn qayyim:
"Hati orang yang paling jauh dari Allah adalah hati para pencinta(sebelum nikah)"

*Boleh rujuk kitab جواب الكافي لمن سأل دواء الشافي
*Rujuk juga kitab "talbis iblis", dan lihatlah bagaimana tipu daya yang setan lakukan melalui senjatanya iaitu ajnabi.

 

credit to : Tarbiah Sentap

“Apakah manusia mengira, ia akan dibiarkan sahaja, mengatakan kami telah beriman, sedangkan mereka belum diuji?”(Surah al-Ankabut : 2)

Comments

Aqilah Azmi said…
Awwww thank uuuu hehehehhhehhe
Qila tak tahu cmane nk ukur.
Mcm sama.
Mcm satu tinggi
Mcm pelik je hahaaaahahahah
Ninie Niesa97 said…
haha have fun sungguh laa....saya dah cuba bca ,saya punya the same height ,nice :) thnks
Isma Ismail said…
to Aqilah Azmi :
haha haru tuu..setiap ciptaan Allah pasti ada kebaikkan..hehe unik tu

to Ninie Niesa97 :
welcome ;)

D' Followers

D' Chatter

Popular Posts