Insecure


Assalamualaikum,hai. Aku rasa perasaan insecure ni semua makhluk ada tak kira la lelaki or perempuan. Seriously , nowadays semua perempuan nak cantik flawless ala ala Mira Filzah gitu mahupun Pogo? dalam cerita diwali dan lelaki pula obses dengan bina badan? sado? Kadang terlebih bina dah macam hulk dah aku tengok . Bukan keinsecuran itu yang aku nak ceritakan. Sebut pasal makhluk, dari zaman nabi Adam lagi dah wujud keinsecurean .I mean pasal peristiwa berdarah Habil dan Qabil. Bahaya tau perasaan insecure ni kalau tak dikawal Boleh membawa kepada perasaan DENGKI , BUSUK HATI , BUSUK KAKI , BUSUK MULUT . Semualah busuk!

Tipulah kalau aku kata aku tak pernah insecure. Kalau nak listkan keinsecurean aku sampai mati pun takkan habis

Insecure tengok kawan pandai

Insecure tengok perempuan tu cantik, perempuan ni segak , jiran sebelah lawa

Insecure tengok kawan kita tak layan kita tapi layan kawan baru dia

Insecure tengok orang tu selalu kena puji dengan ramai orang

Insecure tengok tok layan cucu lain *time kecik kecik T_T*

Insecure tengok pak kassim naik vespa

Insecure mak minah beli qu hitam


Insecure tengok haminah mengandung kali ke 28

Insecure yang paling tak sangka sekali,insecure tengok wife cium unta , ini bukan iklan, ini kisah benar , that guy from luar negara *aku lupa negara mana* ,boleh pulak dia cerai bini dia sebab cium unta?


Dan bermacam lagi keinsecurean yang berada dalam jiwa hati nurani seorang manusia yang kadang kadang tak pernah rasa diri tu cukup. T.A.M.A.K

Sebab apa berlaku kes pecah rumah? simbah asid? simbah cat merah dekat kereta kengkonon nak tiru along,dey asal letak warna merah daa,letak la pink ke purple ke pastu kasi bling bling sikit. Ok tak lawak .

Manusia ni Allah ciptakan dengan akal ,
Dengan akal tu manusia boleh membezakan yang mana baik,
Yang mana buruk,
Bukan suruh simpan buat pameran prasejarah


Belajarlah bersyukur,hidup kita ni macam roda takkan selalu diatas. Kita dijadikan daripada tanah,mengapa bersikap seperti langit?



Hayati lirik lagu ini dengan sepenuh hati

Semua Allah Punya – Iwan Syahman


Lihatlah gunung yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya


Tiada yang engkau punya

Semuanya Allah punya

Tiada yang engkau punya

Semuanya Allah punya


Lihatlah burung yang terbang
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah bunga yang mekar
Subhanallah itu Allah yang punya


Tiada yang engkau punya

Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya

Semuanya Allah punya


Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau dengar bukan kau punya
Itu semua Allah punya


Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara

Akhirnya kembali kepada Nya


 



Note : Aku cumalah hamba yang tidak sempurna hanya mengharapkan Ihsan dan kasih sayang dari yang Esa.

Comments

BELLA LEE said…
betul lah , insecure slalu dirasai , kdg2 bila muhasabah , bru rsa mcm "apa lah aku ni , tak bersyukur dgn apa yg dah ada" . thanks entry hg wey, rsa motivated utk buang rsa insecure ^^
farhan hasanah said…
good post!!!! ha'ah saya ingat lg saya insecure bila kwn saya ada kwn baru hahah tapi skrg saya dh tak kisah LOL
Izzati Amira said…
thanks!nice sharing. tak payah insecure sangat lah kannn... saya insecure bila ade kengkawan yang pandai. tapi, saya jadikan yg tu sbgai semangat utk saya jadi sama pandai mcm dorang jugak...hehehe
Ichiy Hara said…
Insecure ke tgk aku? Uhukuhuk.
Sally Samsaiman said…
insecure tuuu mmg dah sejak azali ada dalam diri kita...tapi kita kena laa sama-sama ingat yg setiap daripada kita ni unik :)
Isma Ismail said…
to :BELLA LEE
tu la masuk 2016 ni bukan lagi masa nak insecure ja memanjang aishh usia pun makin meningkat
Isma Ismail said…
to farhan hasanah
Kau dah kenapa dok bersaya :3
Isma Ismail said…
to Izzati Amira
tu laaa..tapi setiap org mesti ada kelebihan dia drpd org lain
Isma Ismail said…
to Ichiy Hara
mana boleh insecure dgn kartun..ekekekek :P
Isma Ismail said…
To : Sally Samsaiman
SETUJU 200%
Akmal Khalidah said…
Tipula tak rasa insecure bila tengok perempuan cantik :((((((((
Aina Akmal said…
Insecure tengok haminah mengandung kali ke 28. Hahhaha. Make my day. (๑¯ω¯๑)

D' Followers

D' Chatter

Popular Posts