Part 4 : Pentingnya Faham


Assalamualaikum ,ok rasa dah tak larat nak berpart part untuk Pentingnya Faham. Aku ingat kalau buat part part ni aku istiqamah la hupdate blog kenkonon Azam 2016 gitu.Kesudahanya aku buka blog jugak then stalk blog senior senior and blog yang aku follow, dan lepas tu aku tak larat dah dan ambil keputusan untuk update esok,bila tiba hari esok,ulang balik benda yang sama. So aku harap pembaca tak skip la every pic pentingnya faham untuk post kali ni .Moga Allah Redha.



sentap ke tidok? Nak nangis tengok umat Islam sekarang ni dah makin hilang adab,menegur jangan sampai menghina ye anak anak.Akhlak makin rosak dengan carutan yang beleluasa,apabila nafsu amarah mengatasi akal,syaitan akan mengusai diri. Beringatlah sebelum terlambat megapa Islam menekankan adab,mengapa Rasulullah diutus melainkan untuk membetulakan akhlak masyarakat Jahilliah!



Katakanlah kepada wanita yang beriman, "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera–putera mereka, atau putera–putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allâh, wahai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung. [an-Nûr/24:31]






 
Kata cinta Nabi,tapi semua nak ikut saints

Saints mengatakan gelak banyak ni awet muda
Nabi kata gelak banyak mati hati!

yang mana nak ikut?
tepuk dada tanya iman beb


 
dah tau tak mau lelaki yang bermata keranjang tengok,yang pakai macam bertelanjang tu kenapa?


 



 


Allah tutup aib kita,siapa kita nak buka aib orang lain?


Note : Mengucapkan syukur walau apa pun yang kita terima, kerana kita hanyalah hambaNya yang dipinjamkan kehidupan di dunia ini.



Comments

Aqilah Azmi said…
mashaallah T_T
yg paling takleh belah bila cakap org tp diri sendiri sama je.
Mentang2 kurus boleh pakai ikut body. Huhuhuh.

And yes, bila sunnah tu hm. Sedih bila ikut sains. Mmg la sains membuktikan lg tp kena la ikut sunnah baru dpt pahala lg kan kan huhu.

Thanks wak <3
Aisyhah Nyais said…
wahhhhhhhhh. thank youuu. Nak dpt pahala lebih, keno laa rajin ikot sunnah kan..thanks sharing awak :)
Syamsid Dhuha said…
This is definitely a creative way how to make people realised "how" they should react , I'm agreed with all of picture above ! . It makes me realised something , like cikgu ajar depan , die cakap panjang lebar , die terang sungguh2 tapi bila tanya balik hurm "masuk telinga kanan keluar telinga kiri" . It's like they don't appreciate it ( arrghh geram ! ) ,The situation almost like when we comment like this "Hey you , your blog wins the titled the best blogger of the year " at least seseorg tu balaslah "Alhamdulillah Thank you ! or I appreciate that a lot or Thanks for your complimentor thanks for your comment " . Simple but good , Why we should have this attitude? Bcs bila ada budaya macam ni believe me , we change for good , If we change to better person , people will not judging bad of you . When people juding not judging bad of you , they definitely said contoh "Eh Azman tu baiklah , aku nak ikut cara dia la" so it will definitely spread and the human will change to A better person :)
Sop said…
mesej yg padat :)
Anonymous said…
sangat deep dan banyak yang akan menyentap. hahaha
Mazni Munawar said…
thanks for sharing! nice reminding :)
best pula baca komik2 ni, hehe. pendek tpi banyak makna
Fairuz Aqilah said…
Ya Allah! How I love this entry, seriously. Keep on posting good and positive things mcm ni. InsyaAllah, semoga Allah balas usaha kecil awk ni dgn ganjaran lebih besar. Amin! :')
Akim said…
Insaf bila baca komik nie.. harap kita sama2 boleh berubah ke jalan yang diredhai-Nya
Farhana Zukri said…
haha memang betullah ni, faham tu memang penting bukan main buat suka hati aje. macam satu gambar tu, kalau dah pakai seksi, selfie je memanjang pastu update ada kat mana camne lak nak pertikai orang perhatikan kita?
Raihan Shaklee said…
Faham..moga kita semua terpelihara dari sikap buruk.. dan dalam peliharaan Allah...

D' Followers

D' Chatter

Popular Posts